IMANI BEPAALT 2009 was TopNotch prime

IMANI BEPAALT 2009 was TopNotch’ prime

2009 was een prachtig jaar. Ik ben eindelijk klaar met de basisschool. De wereld is mijn oester. Ik sta aan de start van mijn carrière als independent woman: Imani wordt niet meer naar school gebracht, Imani gaat zelf.

De hiphopscene in Nederland is in haar prime. Er bloeien een aantal nieuwe rappers op onder platenlabel TopNotch. Rappers die TopNotch’ merk waarborgde als vaandeldrager wat betreft hiphop in Nederland. Let me tell you why.

DIO – ROCK & ROLL


Dio dropt zijn debuutalbum Rock & Roll. Met o.a de hits “Aye” featuring Sef – till this day een van de tofste videos – “Tijdmachine” en “Cool”.

NEDERLANDS’ BESTE POSSE CUT ZIET HET LICHT: ‘COOL (REMIX)’


Een posse cut wordt gedefinieerd door good ol’ Wikipedia als “a popular form of song in hip hop music that involves successive verses by four or more rappers”. 2009 kende één van de dopeste posse cuts in Dutch hiphop history in de vorm van de remix van Dio’s track “Cool”. Laten we het alsjeblieft hebben over dit nummer. Balzaal afgehuurd waarbij iedereen die er toen toedeed in hiphop aanwezig was. Classic. Mijn favoriete verse is hier in handen van “mooikwaaiboy” Kleine Viezerik. Hoe iedereen smooth à la LL Cool J komt, weet Kleine Viezerik zich te onderscheiden met zijn stem dat je heel ver weg doet denken aan DMX. Contrast moet er zijn, toch?

FLINKE NAMEN – KUNST & VLIEGWERK/SUPERSTUNTWERK


This shouldn’t come as a surprise. If it does, check m’n ode aan de groep hier.

ZWART LICHT – BLIKSEMSCHICHT


Zwart Licht dropt hun debuut Bliksemschicht. Onze introductie tot één van de hardste formaties dat is voortgekomen uit Nederland. Een blueprint van wat rap supposed to sound like.

FAKKELBRIGADE – COLUCCI ERA


Fakkelbrigade dropt Colucci Era. Mijn broer was groot fan van deze supergroep. Ik weet nog dat deze cd grijs werd gedraaid. Nadat ik het zelf later heb terug geluisterd, begreep ik waarom. Prachtig werk.

WINNE – WINNE ZONDER STRIJD


Winne dropt Winne Zonder Strijd. Een meesterwerk. Moet ik hier nog meer woorden aan vuilmaken? Precies. This guy has his face painted in het centrum van Rotterdam. Dat gebeurt alleen als je lyrisch ongeëvenaard bent.

DAMARU FEAT. JAN SMIT – MI ROWSU (TUINTJE IN MIJN HART)


Ik moet deze noemen. Sranang’s finest collabing with Volendam’s finest? One of the most iconic cross-overs ever. Mede mogelijk gemaakt door TopNotch. Fun fact: mijn eerste concert was van Damaru in de kleine zaal van Paradiso.

JAYH – JAYH.NL


“Mijn Hossel”, “Mijn Baby”, “Delilah” en zo kan ik nog even doorgaan. Jayh.nl is een sterk debuut met features van bijna iedereen die er toentertijd toedeed. Meer dan tien jaar verder en meneer pakt nog steeds hits.

Zoals je kan lezen was 2009 niet alleen de start van mijn carrière, maar ook die van bijna iedereen die tot een grootheid in Nederlandse hiphop gerekend kan worden.

Dus.
2009 was TopNotch’ prime and you can’t tell me otherwise.
Thank you for coming to my Ted Talk.

SHARE

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

IMANI BEPAALT 2009 was TopNotch prime

IMANI BEPAALT 2009 was TopNotch’ prime

Het jaar is 2009. De hiphopscene in Nederland is in haar prime. Er bloeien een aantal nieuwe rappers op onder platenlabel TopNotch. Rappers die TopNotch’ merk waarborgde als vaandeldrager wat betreft hiphop in Nederland.

LEES VERDER »
IMANI BEPAALT missy elliott is underrated

IMANI BEPAALT Missy Elliott is underrated

Missy is verantwoordelijk voor heel wat gems en ze krijgt nog steeds niet de credits die ze verdient. That gonn’ end today. Laat me jullie vertellen waarom Missy de koning der koningen is and y’all gonn’ start putting some respect on her name.

LEES VERDER »
IMANI BEPAALT flinke namen is underrated

IMANI BEPAALT Flinke Namen is underrated

Flinke Namen. Een naam wat gewicht draagt en enige verwachting met zich meebrengt. Tevens de naam van rapformatie bestaande uit Murth, The Flexican, Fit en Sef. Een groep dat niet alleen mijn volledige aandacht had, maar ook mijn volledige hart.

LEES VERDER »

OOK LEUK

IMANI REVIEWT Pusha T ‘It’s Almost Dry’

Met éen van de sterkste marketingstrategieën van dit jaar: Sick ass single “Diet Coke” met de “Flava In Ya Ear” homage, een dikke distrack in samenwerking met Arby’s naar Mc Donald’s (Mc Donald’s, give the man his money!) en een listening party aka “Cokechella” tijdens Coachella – it’s only right that I get back in my review bag.

LEES VERDER »
screengrab notorious big - juicy

IMANI OVER hiphop’s fascinatie voor overleden rappers

Van alle dingen die zijn voortgekomen uit de pandemie, is Verzuz mijn favoriet. Vrijwel elke battle is pure nostalgie. Je girl was fan. I was all here for it, until it was brought to my attention dat Swizz Beatz en Timbaland, de oprichters van Verzuz, eraan denken om een Biggie versus Tupac te organiseren. Wanneer laten wij hen die zijn heengegaan eens een keertje met rust?

LEES VERDER »
IMANI REVIEWT Big Sean Detroit 2

IMANI REVIEWT Big Sean ‘Detroit 2’

Ik kan mij niet de laatste keer herinneren dat ik een album heb beluisterd, with more than 12 songs, without skipping a song or getting bored. Big Sean made it happen though! Detroit 2 is in a league of its own. Man, maybe album of the year?

LEES VERDER »
IMANI SIGOURNEY © 2020