IMANI BEPAALT flinke namen is underrated

IMANI BEPAALT Flinke Namen is underrated

Flinke Namen.
Een naam dat gewicht draagt
Een naam dat enige verwachting met zich meebrengt.
Tevens de naam van de rapformatie bestaande uit Murth, The Flexican, MC Fit en Sef. Een groep dat niet alleen mijn volledige aandacht had, maar ook mijn volledige hart.

KENNISMAKING
Ik wil zeggen dat het begin 2009 was en mijn broer Lionel had een nieuw album aangeschaft om toe te voegen aan zijn al grote collectie van Nederhop cd’s. Ik weet niet zeker welk album het was, ik wil zeggen “Colucci Era”? That ain’t important, maar waar het omging is een gratis mixtape wat werd meegeleverd, Kunst & Vliegwerk van Flinke Namen.


“ALS ZE LANGSLOOPT”
Ik was hiervoor al vaag bekend met Flinke Namen. Het nummer “Als Zij Langsloopt” werd volop gedraaid op FunX. Ik weet nog dat Lionel en ik altijd stuk gingen om een line van de trackk “maar het is zo typisch, ik sta met m’n mond vol tifis”. Als TopNotch je een gratis mixtape geeft van een artiest van het label, you’re gonna give it a listen. Geen twijfel. Zeker gezien TopNotch in 2009 on top of their game was, vrijwel elke act dat aan dat raster werd toegevoegd ging lekker – check m’n stuk over waarom 2009 TopNotch’ best year hier. Vanaf de eerste track “De Nieuwste” van de mixtape was het klaar. Deze tape werd toegevoegd aan mijn collecties cd’s die ik had gekaapt van Lionel. Superfan. Ik durf ook te zeggen dat Flinke Namen ervoor zorgde dat ik niet alleen TopNotch waardeerde, maar hiphop van Nederlandse bodem as a whole.

FINE WINE
As mentioned, is het eerste nummer waarmee ik werd voorgesteld aan Flinke Namen “Als Zij Langsloopt”. Hoe ik de track in de eerste instantie niet zo serieus nam en meer als achtergrondmuziek zag voor een zomerse dag, ben ik ‘m later zeker gaan appreciëren. De track is een goed voorbeeld van de main reden waarom ik zo’n grote fan was – and stil am. Storytelling. Een wederkerend thema in nummers van Flinke Namen is verhalen vertellen met drie protagonisten, wat zorgt voor drie unieke perspectieven over, in essentie, hetzelfde verhaal of belevenis. Ook in de hit “Wolken” hoor en zie – in de video – je dat terug.

Flinke Namen is just like fine wine: it gets better with time. Naarmate ik ouder werd en ik mij meer ging verdiepen in hiphop, kwam ik erachter dat Flinke Namen vaak verwijst naar hiphop tracks van the earlier days of gebruik maakt van samples. Let me tell you, elke muziekliefhebber kan dit beamen: ain’t no better feeling than finding the orignal song that was sampled on your favorite track. Serieus. Niks voelt fijner. Het feit dat ik op zo’n jonge leeftijd de nummers kon waarderen, niet wetende that it’s sampled of an oldschool hiphop track, zegt al genoeg over dit collectief. Het maakt je nieuwsgierig. Daarom geloof ik ook dat Flinke Namen zeker een rol heeft gespeeld in mijn hiphop queeste.

SUPERSTUNTWERK
Kunst en Vliegwerk was slechts een voorproefje. Superstuntwerk was het debuutalbum dat in juni het licht mocht zien. Is het een sterk album? Niet perse, maar dat doet niet af van de enkele bangers en club anthems die erop staan. Wat maakt ze dan underrated, you ask? Het feit dat een groep bestaande uit drie unieke rappers en een DJ zo verschillend zijn, maar op elke track toch een geheel weten te vormen. Het komische wordt afgewisseld met hier en daar punchlines en double entendres. Storytelling als een rapper is al een opgave, Flinke Namen weet dit vlekkeloos te doen. Drie man (en een DJ) sterk.

WHERE ARE THEY NOW?
Well, Sef is nog zeer actief met muziek en heeft laatst nog zijn vijfde album gedropt “El Salvador” – check mijn review van dit pareltje hier. Ook dit getuigt van talent. All these years en nog steeds mooi en consistent werk droppen. Not many can do that. Murth ain’t dropping music at all. Hij is nu voornamelijk te bewonderen op het toneel met o.a. Caribbean Combo. Mc Fit aka Glen Faria is ook nog actief in de muziek. Tijdens mijn research naar de leden kwam ik er ook nog eens achter dat hij een prachtig nummer met zijn zoon heeft. Prachtig is hier nog een understatement. Check “Terug naar Nu“. Lastly, The Flexican, He’s still on his DJ tip.

SHARE

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

IMANI BEPAALT 2009 was TopNotch prime

IMANI BEPAALT 2009 was TopNotch’ prime

Het jaar is 2009. De hiphopscene in Nederland is in haar prime. Er bloeien een aantal nieuwe rappers op onder platenlabel TopNotch. Rappers die TopNotch’ merk waarborgde als vaandeldrager wat betreft hiphop in Nederland.

LEES VERDER »
IMANI BEPAALT missy elliott is underrated

IMANI BEPAALT Missy Elliott is underrated

Missy is verantwoordelijk voor heel wat gems en ze krijgt nog steeds niet de credits die ze verdient. That gonn’ end today. Laat me jullie vertellen waarom Missy de koning der koningen is and y’all gonn’ start putting some respect on her name.

LEES VERDER »
IMANI BEPAALT flinke namen is underrated

IMANI BEPAALT Flinke Namen is underrated

Flinke Namen. Een naam wat gewicht draagt en enige verwachting met zich meebrengt. Tevens de naam van rapformatie bestaande uit Murth, The Flexican, Fit en Sef. Een groep dat niet alleen mijn volledige aandacht had, maar ook mijn volledige hart.

LEES VERDER »

OOK LEUK

IMANI REVIEWT Pusha T ‘It’s Almost Dry’

Met éen van de sterkste marketingstrategieën van dit jaar: Sick ass single “Diet Coke” met de “Flava In Ya Ear” homage, een dikke distrack in samenwerking met Arby’s naar Mc Donald’s (Mc Donald’s, give the man his money!) en een listening party aka “Cokechella” tijdens Coachella – it’s only right that I get back in my review bag.

LEES VERDER »
screengrab notorious big - juicy

IMANI OVER hiphop’s fascinatie voor overleden rappers

Van alle dingen die zijn voortgekomen uit de pandemie, is Verzuz mijn favoriet. Vrijwel elke battle is pure nostalgie. Je girl was fan. I was all here for it, until it was brought to my attention dat Swizz Beatz en Timbaland, de oprichters van Verzuz, eraan denken om een Biggie versus Tupac te organiseren. Wanneer laten wij hen die zijn heengegaan eens een keertje met rust?

LEES VERDER »
IMANI REVIEWT Big Sean Detroit 2

IMANI REVIEWT Big Sean ‘Detroit 2’

Ik kan mij niet de laatste keer herinneren dat ik een album heb beluisterd, with more than 12 songs, without skipping a song or getting bored. Big Sean made it happen though! Detroit 2 is in a league of its own. Man, maybe album of the year?

LEES VERDER »
IMANI SIGOURNEY © 2020