IMANI OVER hiphop en het belang van mentorschap

IMANI OVER hiphop en het belang van mentorschap

“My big brother was B.I.G.’s brother
Used to be Dame and Biggs’ brother
Who was Hip Hop brother, who was No I.D. friend
No I.D. my mentor, now let the story begin”

JAY-Z EN KANYE WEST
You should know by now that I don’t shy away of an opportunity to mention or reference Kanye West – check deze link om meer te lezen over mijn liefde voor de beste man. In “Big Brother”, wat gezien kan worden als een homage aan Jay-Z, betuigt Kanye West zijn dank aan zijn “grote broer”. Kanye West begon naam voor zichzelf te maken na zijn producties voor jigga. Een naam dat later zou behoren tot een van de meest invloedrijkste artiesten van onze generatie. Zoals hij zelf al aangeeft begon zijn story met broederschap en mentorschap. Laten we het vandaag hebben over het belang van mentorschap in hiphop.

HET BELANG
Waar hiphop vaak wordt geassocieerd met agressie, geweld en beef, vind ik het belangrijk om te laten zien that it ain’t all that. Mentorschap is een thema dat vanaf het begin al een grote rol speelt in het succes van (bijna) al jouw favoriete rappers.

Bijna elke rapper heeft iemand naar wie hij/zij opkijkt of hem/haar inspireerde to delve into the pool that is rap. Hierbij hoeft een mentor niet iemand te zijn die er fysiek 24/7 met je is to lead you in every step of the way. Een mentor kan iemand zjjn die niet eens van jouw bestaan afweet, laat staan dat je ooit de rij hebt gestaan voor een knuffel en een gesigneerd cd van ze. Het is belangrijk dat je iemand hebt die al het pad heeft bewandeld. Iemand die de fouten heeft gemaakt, zodat jij dat niet hoeft te doen. Someone who crawled so you can walk. Een mooi voorbeeld is Pharrell Williams en Tyler, The Creator. Ik heb het al eerder gehad over de invloed van Pharrell op Tyler dat zelfs dateert van Tyler’s Odd Future days. Tyler heeft begin dit jaar zijn eerste Grammy in ontvangst mogen nemen en in zijn acceptance speech heeft hij ook zijn mentor bedankt. Zo zie je maar hoeveel invloed de juiste mentor kan hebben op je succes. You might win a Grammy.

Hedendaagse voorbeelden zijn met name Kanye West en Kid Cudi. Rap kent een stroom van rappers, nieuw en oud, die hun mentale gezondheid verwerken in hun lyrics. Mentale gezondheid wordt al jaren aan de kaak gesteld in rap, alleen niet zo vaak en prominent als nu. Mental health takes center stage.

KANYE WEST EN KID CUDI
Negen van de 10 rappers wiens brand het aankaarten is van the importance of mental health, crediten dit aan Kid Cudi die infamous is voor het transparant zijn over mental. Hoe hij openlijk kampt met zijn depressie en anxiety door middel van muziek heeft een impact gehad op de stroom aan rappers die hieruit zijn voortgekomen.

Kanye West’s album 808s & Heartbreak, wat in groot contrast staat met de drie albums die hij ervoor dropte, kent een wat sombere tint. Dit omdat hij vlak daarvoor zijn moeder verloor. Dit verdriet verwerkt hij in het album. Een album dat auto-tuned AF was, maar kan worden gezien als the blueprint voor alle rappers die daarna volgde en hun somberheid in hun muziek verwerkte. Ik noem een Lil Uzi Vert, the late Juice WRLD en Drake. Yes. Drake. Meneer heeft zijn signature stijl van laying his feelings and sad thoughts on a track te danken aan Kanye West. Look it up.


MENTORSCHAP = BROEDERSCHAP
Mentorschap kent vele vormen. De lijn tussen mentorschap en broederschap is vooral in het huidige rapklimaat vertroebeld. Meer en meer zie je mentors hun protegés actiever onder hun vleugels nemen. Hoe Kanye West Travis Scott onderbracht onder label GOOD MUSIC, geeft Scott nu zelf het stokje door met zijn collectief JackBoys, gesigned bij Scott’s label Cactus Jack Records – JackBoys’ Don Toliver heeft een paar dagen terug ook zijn debuutalbum gedropt. Check ‘m hier. Omdat yours truly is all about love and verbroedering is, wil ik nog twee deze verbroederingen uit ons eigen land mentionen.

Josylvio en Hella Cash

Sevn Alias en 1OAK

SHARE

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

screengrab notorious big - juicy

IMANI OVER hiphop’s fascinatie voor overleden rappers

Van alle dingen die zijn voortgekomen uit de pandemie, is Verzuz mijn favoriet. Vrijwel elke battle is pure nostalgie. Je girl was fan. I was all here for it, until it was brought to my attention dat Swizz Beatz en Timbaland, de oprichters van Verzuz, eraan denken om een Biggie versus Tupac te organiseren. Wanneer laten wij hen die zijn heengegaan eens een keertje met rust?

LEES VERDER »
IMANI OVER rappers als onze saviors

IMANI OVER rappers als onze saviors

Artiesten worden aanbeden. De hemel in geprezen. Verafgood zelfs. Alles wat ze doen wordt door de media op de voet gevolgd. Elke misstap wordt vergroot en gedeeld met het publiek. Zeker als het gaat om hoe ze bewegen in tijden van nood. Let me say one thing: these rappers ain’t gonna save us and quite frankly… it’s not their job to do so. Hear me out.

LEES VERDER »

OOK LEUK

IMANI REVIEWT Pusha T ‘It’s Almost Dry’

Met éen van de sterkste marketingstrategieën van dit jaar: Sick ass single “Diet Coke” met de “Flava In Ya Ear” homage, een dikke distrack in samenwerking met Arby’s naar Mc Donald’s (Mc Donald’s, give the man his money!) en een listening party aka “Cokechella” tijdens Coachella – it’s only right that I get back in my review bag.

LEES VERDER »
screengrab notorious big - juicy

IMANI OVER hiphop’s fascinatie voor overleden rappers

Van alle dingen die zijn voortgekomen uit de pandemie, is Verzuz mijn favoriet. Vrijwel elke battle is pure nostalgie. Je girl was fan. I was all here for it, until it was brought to my attention dat Swizz Beatz en Timbaland, de oprichters van Verzuz, eraan denken om een Biggie versus Tupac te organiseren. Wanneer laten wij hen die zijn heengegaan eens een keertje met rust?

LEES VERDER »
IMANI REVIEWT Big Sean Detroit 2

IMANI REVIEWT Big Sean ‘Detroit 2’

Ik kan mij niet de laatste keer herinneren dat ik een album heb beluisterd, with more than 12 songs, without skipping a song or getting bored. Big Sean made it happen though! Detroit 2 is in a league of its own. Man, maybe album of the year?

LEES VERDER »
IMANI SIGOURNEY © 2020