IMANI REVIEWT akwasi sankofa

IMANI REVIEWT Akwasi ‘Sankofa’

Akwasi laat weer van zich horen. Ditmaal in de vorm van een volledig album, Sankofa. Met een cover draped in kente cloth and gold jewelry, bijgestaan door two queens, straalt hij royalty uit. You already know, yours truly had to to give it a listen.

Het feit dat het album met een skit opent, maakt mij al blij. Skits geven context. Skits geven je adempauze om het volgend nummer goed te beseffen. Ook hier dient “Homegirl Loses Her Shit” als een achtergrondverhaal. Hoe de intro eindigt en tegelijkertijd het album inluidt met “Maybe you’re in Africa soon” zet de toon voor wat er nog moet volgen.

Met het album’s gelijknamige track word je al feestelijk onthaald. Met teksten zoals “Business class naar eigen land, maar voel me soms gast in eigen land” hoor je een contrast van het rauwe dat we van Akwasi gewend zijn samen met het verfijnde van trompetten en zang. Dit contrast is een thema dat doorsijpelt in vrijwel alle tracks van het album. Zo ook in één van mijn favoriete tracks van het album “We Komen Eraan”.

Dit thema kent een kleine, aangename onderbreking in de vorm van “Je Bent Nodig”. Bijgestaan door twee uitgesproken rappers zoals Typhoon en Fresku op een track met een maatschappelijke ondertoon gewikkeld in een mooie boodschap “Je Bent Nodig” is een logische keuze. Een keuze dat resulteert in een van de uitstekers van het album.


“Na Wo Se Deng betekent letterlijk ‘wat zeg je nou’, maar voelt eigenlijk als ‘fawaka’” liet Akwasi weten op social media en zo voelt het zeker. De track voelt als een warme welkom. Het gevoel dat je net bent geland in Suriname, de deuren openen en de tropische wind je een brasa geeft.

Hoe Akwasi op de cover wordt bijgestaan door twee queens komt ook terug in nummers zoals “Juweel” en “Sweety” in de vorm van liederen die vrouwen eren en in het licht zetten. In het laatstgenoemde meldt hij ook vaak that it’s “The realest shit that I ever wrote” en dat hoor je. Een oprechte ode aan de liefde. Hoe Kenny B het nummer eindigt en vervolgens voortzet in het nummer “Odo” is ook kleine touch wat het album een mooi geheel maakt. Een mooie samenkomst van Suriname en Ghana. Je kan begrijpen dat het mij deugd doet als echte Sranan Uma dat deze twee culturen samenkomen.

Een ander nummer that’s worth mentioning is “Pain In Your Eyez” featuring Bizzey. Ik moet zeggen dat ik eerst mijn bedenkingen had toen ik de featuring zag. Bizzey staat toch wel bekend om zijn repetitive club tracks. Een sentiment dat wordt gedeeld in de skit “Bullymaf Skit”, dat het nummer inluidt. Maar ik moet zeggen, ik was blij verrast. Bizzey is heel subtiel te horen op de hook, maar is een hele mooie toevoeging.

Hoe afrobeat als een trend nu over de hiphopscene waait, is het mooi om te horen hoe Akwasi laat zien dat het voor hem geen trend is, maar part of his identity. Dit maakt Sankofa authentiek en oprecht en daarmee een prachtig album.

SHARE

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IMANI REVIEWT___

IMANI REVIEWT Big Sean Detroit 2

IMANI REVIEWT Big Sean ‘Detroit 2’

Ik kan mij niet de laatste keer herinneren dat ik een album heb beluisterd, with more than 12 songs, without skipping a song or getting bored. Big Sean made it happen though! Detroit 2 is in a league of its own. Man, maybe album of the year?

LEES VERDER »
IMANI REVIEWT DVSN ‘A Muse In Her Feelings’

IMANI REVIEWT DVSN ‘A Muse In Her Feelings’

I’ve been slacking. Hard. Dus toen een van m’n vriendinnen aan het raven was over het nieuwe album, realiseerde ik me dat die hele release me voorbij is gegaan. Ik heb nu eindelijk de tijd genomen om this masterpiece te beluisteren. Let me tell you…

LEES VERDER »

OOK LEUK

IMANI REVIEWT Big Sean Detroit 2

IMANI REVIEWT Big Sean ‘Detroit 2’

Ik kan mij niet de laatste keer herinneren dat ik een album heb beluisterd, with more than 12 songs, without skipping a song or getting bored. Big Sean made it happen though! Detroit 2 is in a league of its own. Man, maybe album of the year?

LEES VERDER »
IMANI OVER rappers als onze saviors

IMANI OVER rappers als onze saviors

Artiesten worden aanbeden. De hemel in geprezen. Verafgood zelfs. Alles wat ze doen wordt door de media op de voet gevolgd. Elke misstap wordt vergroot en gedeeld met het publiek. Zeker als het gaat om hoe ze bewegen in tijden van nood. Let me say one thing: these rappers ain’t gonna save us and quite frankly… it’s not their job to do so. Hear me out.

LEES VERDER »
IMANI SIGOURNEY © 2020